preloader
Scroll to top

Prvý off-road autobus vzniká na Slovensku

 

[SK] Vyrábať terénne auto s pohonom všetkých štyroch kolies, ktoré dokáže zdolať náročnejšie trasy, je pri dnešnej obľube SUV pomaly tá najbežnejšia vec. Je však jeden segment, v ktorom sa tento trend zatiaľ nepresadil. Ešte žiadna firma si netrúfla vyrábať off-roadový autobus, ktorý zvláda aj tie najnáročnejšie prekážky. Od polovice tohto roka to už nie je pravda. A je to práve Slovensko, kde vznikol dizajn, konštrukcia a prvé prototypy tohto autobusu.

25.07.2018, 08:16 | Lukáš Kvašňák | © 2018 News and Media Holding

Za projektom stojí ukrajinský podnikateľ pôsobiaci v Česku a na Slovensku Vakhtang Džugašvili a tím slovenských dizajnérov zo spoločnosti Werkemotion. Tí sa začiatkom minulého roka dali dokopy a na automotive pomery v extrémne krátkom čase vyvinuli dva prototypy off-road autobusu Torsus Praetorian. Po úspešnej premiére na najväčšom svetovom veľtrhu pre ťažkú a mechanizačnú techniku Hillhead v Spojenom kráľovstve sa Torsus pripravuje na začiatok sériovej výroby a v hre je ako lokalita aj Slovensko.

„Máme už predbežné objednávky na približne dvesto autobusov, pričom rezervácie prišli z celého sveta vrátane Južnej Afriky a Nového Zélandu. Povzbudilo ma predovšetkým to, že záujem prichádza z rôznych oblastí priemyslu. Naším cieľom je v najbližších dvoch rokoch vyrobiť šesťsto autobusov ročne, no kľúčových bude prvých osemnásť mesiacov, keď odštartujeme predajné a marketingové aktivity,“ hovorí V. Džugašvili.

Čti více zde: https://www.etrend.sk/trend-archiv/rok-2018/…


 

Photos & Video:

TORSUS PRAETORIAN design by WERKEMOTION

Related posts